2022. 08. 09. Kedd van, „kiki nyúgalomba”.

Mindenki jól van, csöndes volt az éjszaka, Lola és Lujzika az ágyamban, Lesszi a kanapén, Zsömi meg én a teraszon aludtunk. A lányok jól kifárasztottak mindenkit. Zsömi tegnap jött, középkorú vizsla, nagyon intelligens, kedves, alkalmazkodó kutyus. Rögtön ráismert Bogyókára – lévén vizsla -, a két kutya láthatóan vonzódott egymáshoz. Ám ez a vonzódás éppen tegnap vált veszélyessé Bogyóka számára, mivel nagylány lett. A nagylányságát élénkpiros vércseppek jelezték a szőnyegen. A szőnyegen amúgy is piros minták vannak, szóval direkt jól mutatnak rajta még ezek a vércseppek, kicsit megtörik a minták mértani monotonitását. Bogyóka gazdái, Eszter és Dóri ma indulnak Gyergyóba – milyen érdekes, hogy már a második gyergyói család hozott kutyát a panzióba, és mindkét család tüneményes emberekből áll -, és hát Bogyóka első tüzelése nem a legjobbkor jött. Amint arról értesültünk, Bogyóka nagymamája – Eszter anyja – merőben másképp viszonyul a szőnyegek mintáinak monotonitásához: valósággal ragaszkodik ahhoz. Nem tudom, hogyan fogják megoldani e nem tipikusan 21. századi problémát, de mivel Eszter filozófus, bizonyára megtalálják az ideális megoldást. Most számoltam össze, hogy a sokszínű vendégkörünkből eddig kétszer volt nálunk elméleti fizikus, kétszer filozófus, egyszer drámaíró. Szép a drámaírás és a filozófia is, na de az elméleti fizikus…, hát az majdnem maga az isten. Az egyik elméleti fizikusunk kutyája még mindig itt van, sokat néz maga elé, mintha egyenleteken járna az esze.
Elvitték Lunát is, úgyhogy most csak 1 db aranykutyánk van: Lujzika. Brúnó tegnap Szofihoz szegődött – Szofi ez esetben a kis önkéntesünk, Bogi barátnője, nagyon megszerették egymást. Ugyanez történt Bogival és Lolával. Colli mindenkivel mindenben részt vett, neveletlen még, de édes egy kuyta. Fölugrál mindenkire és beszalad minden kinyíló ajtón. Ronald Nemrégen csöndes, mint mindig, sokat simogatjuk, mert olyan kedves, szeretetéhes a tekintete, megszerettük Ronaldot. Lujzika vagy alszik, vagy bolondozik, kergetőzik Collival. Barátnők lettek kétségtelen.
Baltazár minden nap komolyabb lesz, talán ő ment át a legnagyobb átalakuláson az első látogatása óta: megkomolyodott. Breki, Bajkál, India és Barka a szokásos ritmusukban töltik a napot, Minyon is: alszik, aztán alszik, aztán alszik még egy kicsit, majd eszik, aztán kóborolni indul: „…fehérek közt egy európai.”

Nyúlánk vagyok és hódítani akarok (Lola)
Aranykutya-magány (Lujzika)
Ki dobja el a labdámat? (Brúnó)
Barna pár (Ronald, Bogyóka)
Most jöttem ki valahonnét, ahová bementem (Colli)
A francba, de nehezek ezek a Maxwell-egyenletek! (Lesszi)
Ronald álma
Lábbal tiport tudomány (Colli, Bogyóka)