2024. április 18. Az aktuális április

Természetesen az áprilisra utal a cím, mert pár napja még hőség tombolt, aztán ránkdermedt a fagy, és most meg koratavasz van. Ha ma élne Radnóti, egészen másképp kellene megírni Naptárát, amiben az április ilyen:
ÁPRILIS
Egy szellő felsikolt, apró üvegre lép
s féllábon elszalad.
Ó április, ó április,
a nap se süt, nem bomlanak
a folyton nedvesorru kis rügyek se még
a füttyös ég alatt.
1939″
Talán össze kéne dolgoznia a márciust, a májust és a júniust. Ezek oly elragadó versek, hogy nem tudom őket nem idemásolni, önök pedig rakják össze belőlük az épp aktuális áprilist. 
MÁRCIUS
Lúdbőrzik nézd a tócsa, vad,
vidám, kamaszfiús
szellőkkel jár a fák alatt,
s zajong a március.
A fázós rügy nem bujt ki még,
hálót se sző a pók,
de futnak már a kiscsibék,
sárgás aranygolyók.
1941

MÁJUS
Szirom borzong a fán, lehull;
fehérlő illatokkal alkonyul.
A hegyről hűvös éj csorog,
lépkednek benne lombos fasorok.
Megbú a fázós kis meleg,
vadgesztenyék gyertyái fénylenek.
1941
 
JÚNIUS
Nézz csak körül, most dél van és csodát látsz,
az ég derüs, nincs homlokán redő,
utak mentén virágzik mind az ákác,
a csermelynek arany taréja nő
s a fényes levegőbe villogó
jeleket ír egy lustán hősködő
gyémántos testü nagy szitakötő.
1941″

A kutyák szerencsére nem ilyen szeszélyesek. Remek társaság gyűlt ma egybe: az éjszínű pengeeb, Zserbó, Baltazár, aki tegnap érkezett, 2 éve volt nálunk még kölyökként, Barka bűntársaként emlékezhetnek rá a kedves olvasók. Azóta őkelme remek ifjúvá serdült, igazán komoly kutya lett, valósággal megfontolt, kedves, okos eb, olyan, aki automatikusan ötöst kap magatartásból a félévi osztályozó konferencián. Ma érkezett a hófehér álompár, Cooper és Maci, elragadóan kedvesek, okosak, szelídek, ők nemcsak hogy ötöst kapnak magatartásból, de még dicséretet is hozzá! Éppen váltották a másik hófehér álompárt, Lilit és Lulut, akik szinte már családtagnak számítanak nálunk, akárcsak Ödönke, Bajkál és Breki valóságos unokaöccse. Ödön mostanában nem adta linóleumrágásra a fejét, beéri a botrágással és a játékkal. Szerencsére mindig akad cimborája, akivel végigrohangálhatja a napot. De Döncike mostanság gasztronómiai érzékenységével tűnt ki a többiek közül, sőt, mondhatni, valósággal kiragyogott! Igazi ínyencet ismerhettünk meg benne, aki az utóbbi napokban kizárólag Anita kakaspörköltjét volt hajlandó majszolgani. Igaza volt, mert ez a pörkölt igazi házikakasból készült és nagyon finomra sikeredett, úgyhogy a kakas felét át is engedtük Ödönkének, illetve magának Ödön von Linóleumnak. Közben Maci négyesre rontotta a magatartásjegyét, mert elkezdte megugatni Minyont, aki megvető borzadállyal veszi ezt tudomásul. De mostmár csend van, mindenki pihen, Minyon itt, a klaviatúrán, úgyhogy abba is kell hagynom, mert nem enged tovább írni. Igaza van neki is: simogatásra van épp szüksége.
Én vagyok Cooper, állítólag hófehér. Biztosan az is vagyok, csakhát mi lehet az a hófehér?
Én Maci vagyok, a nyomomban van ez a barna srác. Talán játszani hív?
Komoly ifjúvá értem. Értem?
Egy ebpaparazzi készítette ezt a felvételt a magáról megfeledkező Ödön von Linóleumról.
Aki nem lép egyszerre... (Breki, Cooper)
Tavasz van! (Breki)

This Post Has 2 Comments

Vélemény, hozzászólás?